Panierowany boczek

Hit imprezowy. Panierowany boczek, smażony na głębokim tłuszczu. Chrupiąca skórka i miękkie mięso w środku. Idealny zwłaszcza z chrzanem. Mocno kaloryczny, jednak od czasu do czasu warto spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 boczek parzony (ok. 200 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • ¼ szklanki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę tartą mieszamy z solą, pieprzem i papryką. Jajko roztrzepujemy na osobnym talerzu.



Krok 2

Boczek w całości obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej razem z przyprawami.



Krok 3

Smażymy na rumiano z każdej strony na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu.



Krok 4

Podajemy pokrojony na plastry z sosem, salsą lub chrzanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.