Kolorowy sernik

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto kakaowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła Łaciate
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka Łaciate
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Masa serowa:

  • 70 dag sera z wiaderka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany 30% łaciata
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5 jajek
  • 3 łyżki musu z dyni
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Aromat pomarańczowy do smaku

Beza migdałowa:

  • 4 białka
  • 13 dag drobnego cukru
  • 3,5 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego

Lukier biały:

  • 5 dag cukru pudru
  • 0,5 łyżki soku z cytryny

Pozostałe

  • łyżka spirytusu do polewy

Przygotowanie

Masa serowa:

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mus z dyni, zmiksować.






Pod koniec dodać ubitą śmietankę, skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu pomarańczowego, delikatnie wymieszać.





Ciasto:

Do garnka włożyć masło, dodać mleko, kakao i cukier, mieszając gotować 4-5 minut. Odlać pół szklanki, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.





Beza migdałowa:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie partiami dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i ocet. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.






Blaszkę z bokami o wymiarach 21/35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne, białe i masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Upieczone ciasto ostudzić i ozdobnie oblać białym lukrem i odłożoną polewą wymieszaną z łyżką spirytusu lub soku z cytryny.





Lukier

Cukier puder utrzeć do białości z sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.