Kakaowo - waniliowe ciasto zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Wiele osób zapewne kojarzy je ze swojego
rodzinnego domu. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, idealne dla zapracowanych.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
W misce utrzyj jajko z cukrem. W trakcie dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na gładką, puszystą masę.
Nastaw piekarnik na 150 stopni C. W drugiej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do poprzedniej miski z jajkiem i wymieszaj.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
Formę smarujemy olejem. Najpierw wlewamy połowę ciasta z ekstraktem waniliowym, następnie połowę ciasta czekoladowego. Proces powtarzamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez ok. 40 min.
Dodaj komentarz