Ciasto zebra

Kakaowo - waniliowe ciasto zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Wiele osób zapewne kojarzy je ze swojego
rodzinnego domu. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, idealne dla zapracowanych.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 szklanka oleju
  • - 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 1 łyżka proszku do pieczenia
  • - 0,5 szklanki kakao

Przygotowanie

Krok 1

W misce utrzyj jajko z cukrem. W trakcie dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na gładką, puszystą masę.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 150 stopni C. W drugiej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do poprzedniej miski z jajkiem i wymieszaj.



Krok 3

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.



Krok 4

Formę smarujemy olejem. Najpierw wlewamy połowę ciasta z ekstraktem waniliowym, następnie połowę ciasta czekoladowego. Proces powtarzamy.



Krok 5

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez ok. 40 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.