Panna cotta z mango

Panna cotta z mango to niezwykłe połączenie, które zachwyci podniebienie prawdziwego smakosza.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 250 ml mleka
  • - 4 łyżki cukru
  • - 2 łyżeczki żelatyny
  • - 2 dojrzałe mango
  • - listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.



Krok 2

Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.



Krok 3

Mango obieramy, kroimy w kostkę oraz za pomocą blendera przygotowujemy z większej części, puree (zostawiamy po 1 łyżce kosteczek na porcję do dekoracji). Powstałą masę dzielimy na 3 części, przelewamy do szklanek.



Krok 4 

Do szklanek, w których znajduje się puree z mango przelewamy wystudzoną masę za śmietanki Łaciatej i mleka. Pozostawiamy do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy kostkami mango oraz listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.