Ze względu na bogactwo warzyw i owoców, lato to zdecydowanie najlepsza pora na robienie przetworów. Konfitura wiśniowa z czekoladą to po pierwsze zdrowsza, a po drugie smaczniejsza alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowych. Takie smarowidło z pewnością ułatwi przetrwanie zimy!
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Wiśnie umyj, osusz i wydryluj.
Do dużego garnka wsyp trochę wiśni i zasyp je cukrem. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Odstaw na około 1 godzinę, aby owoce puściły sok.
Przestaw garnek na gaz i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Następnie maksymalnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, a do zgęstnienia przez ok. 40-60 minut.
Czekoladę połam na kostki, a kiedy konfitura będzie miała już odpowiednią konsystencję, dodaj czekoladę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
Gorącą konfiturę przełóż do ciepłych słoików i dobrze zakręć. Słoiki ustaw na blacie do góry dnem i zostaw je tak do wystygnięcia. Smacznego!
Dodaj komentarz