Konfitura wiśniowa z czekoladą

Ze względu na bogactwo warzyw i owoców, lato to zdecydowanie najlepsza pora na robienie przetworów. Konfitura wiśniowa z czekoladą to po pierwsze zdrowsza, a po drugie smaczniejsza alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowych. Takie smarowidło z pewnością ułatwi przetrwanie zimy!

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 600 g cukru
  • 200 g czekolady
  • 80 g kakao

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie umyj, osusz i wydryluj.



Krok 2

Do dużego garnka wsyp trochę wiśni i zasyp je cukrem. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Odstaw na około 1 godzinę, aby owoce puściły sok.



Krok 3

Przestaw garnek na gaz i zagotuj, co jakiś czas mieszając. Następnie maksymalnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, a do zgęstnienia przez ok. 40-60 minut.



Krok 4

Czekoladę połam na kostki, a kiedy konfitura będzie miała już odpowiednią konsystencję, dodaj czekoladę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia.



Krok 5

Gorącą konfiturę przełóż do ciepłych słoików i dobrze zakręć. Słoiki ustaw na blacie do góry dnem i zostaw je tak do wystygnięcia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.