Waniliowe muffiny z czekoladą

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • ¾ szkl. cukru
  • Ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mleka Łaciate
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 15 dag czekolady deserowej

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę, cukier i ziarenka wanilii ucierać na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.





Krok 2

Miksując na średnich obrotach dodawać mąkę na przemian z mlekiem.





Krok 3

Do foremek silikonowych włożyć po łyżce ciasta i kostce czekolady.





Krok 4

Przykryć ciastem napełniając foremki do ⅔ wysokości.





Krok 5

Blaszkę z babeczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25-30 minut. Upieczone babeczki ostudzić i ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej resztą czekolady.





Wskazówki

Do ciasta można dodać różnego rodzaju bakalie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.