Smaczna konfitura z jarzębiny, pasuje nie tylko do ciast i słodkich deserów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, wędlin czy pieczeni.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Jarzębinę przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut.
Po tym czasie odsącz ją z wody. W międzyczasie przygotuj syrop: 600 ml wody zagotuj, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Do gotującego się syropu przełóż owoce jarzębiny, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, zamieszaj. Gorący dżem przełóż do zupełnie czystych, wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw nakrętką do dołu a następnie przykryj kocem, żeby powoli stygły.
Gotowe!
Aby jarzębina była mniej cierpka, należy ją wcześniej zamrozić. Umyte i wysuszone owoce jarzębiny wstaw do zamrażarki na 48 h.
Dodaj komentarz