Zupa krem ze szpinaku

Szpinak jest bardzo zdrowy, dlatego powinien gościć na naszym stole jak najczęściej. Niestety wielu z nas za nim nie przepada. Prawda jest jednak taka, że dobrze przyprawiony szpinak może być przepyszny – przykładem jest właśnie ta zupa.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g świeżego szpinaku
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 ziemniaki
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym obsmażamy na maśle. Dodajemy ziemniaki i całość chwilę podsmażamy na maśle, a następnie przekładamy do garnka.



Krok 2

Do garnka dodajemy umyty szpinak, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy przyprawy, śmietankę Łaciatą i blendujemy.



Wskazówki

Zupę można udekorować dodatkowym kleksem śmietanki Łaciatej 12% i natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.