Udka pieczone w syropie klonowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka lub królika
  • 400 g brukselki
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą.



Krok 2

Udka umyj i osusz. Pozostaw skórę i kości. Brukselkę umyj, osusz i pokrój na pół.



Krok 3

Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj syrop klonowy, oliwę z oliwek, musztardę dijon, mielony czosnek, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.



Krok 4

Natrzyj udka marynatą, dokładnie pokrywając całe mięso.



Krok 5

Ułóż udka na przygotowanej blasze do pieczenia. Obok udek ułóż brukselkę.



Krok 6

Piecz przez 35-40 minut, aż udka będą dobrze upieczone. Skórka ma być złocista i chrupiąca. W razie potrzeby, użyj termometru do mięsa, aby upewnić się, że wewnętrzna temperatura osiągnęła 75°C.



Krok 7

Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Przed podaniem ozdób natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.