2/5 margaryny do pieczenia roztop w rondelku z dodatkiem wody, kakao i przestudź. Herbatniki drobno pognieść i wymieszać z roztopioną wcześniej margaryna z dodatkiem wody oraz przyprawą korzenną i zmielonymi orzechami.
Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny, jogurt grecki oraz wsyp budyń, przyprawę korzenną i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp przygotowany spód i równo go rozprowadź. Na wierzch wylej masę serową i wyrównaj. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. ( jeśli środek jest za płynny do dopiecz o dodatkowe 10 min. )
Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę. Do gorącej wody włóż saszetkę z polewą i odczekaj określony czas. Gotową polewą polej wierzch przestudzonego sernika i udekoruj zmielonymi orzechami. Gotowy serniczek wstaw do lodówki na 2-3 godz do stężenia polewy.
Dodaj komentarz