Pieczona wieprzowina z tymiankiem

Pieczeń idealna na każdą okazję!

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,8 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 ml białego wina lub bulionu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C.



Krok 2

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól, pieprz i drobno posiekany czosnek.



Krok 3

Natrzyj mięso mieszanką z oliwy, dokładnie pokrywając całą powierzchnię.



Krok 4

Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej białe wino lub bulion.



Krok 5

Piecz przez 1,5 do 2 godzin. Mięso ma mieć złocistą skórkę, a jego wewnętrzna temperatura ma wynosić 70°C.



Krok 6

Podczas pieczenia, co 30 minut polewaj mięso sokami z naczynia, aby było soczyste.



Krok 7

Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 10-15 minut przed pokrojeniem, aby soki się ustabilizowały.



Krok 8

Pokrój mięso na plastry i podawaj od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.