Sezon na wiśnie trwa zaledwie miesiąc. Warto wykorzystać smak lata i przygotować z niego wilgotny, rozpływający się w ustach placek. Idealny na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, a potem dodawaj po jednym jajku. Stopniowo dokładaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto nalej do foremki, jednolicie posyp z wierzchu wiśniami, cynamonem i płatkami migdałów.
Piecz ok. 50 minut, a po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie, piecz dalej.
Po ostygnięciu: delikatnie oprósz cukrem pudrem.
Dodaj komentarz