Ciasto ucierane z wiśniami

Sezon na wiśnie trwa zaledwie miesiąc. Warto wykorzystać smak lata i przygotować z niego wilgotny, rozpływający się w ustach placek. Idealny na każdą okazję.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1/2 kg wiśni bez pestek
  • - 250 g masła Łaciate + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
  • - szklanka cukru
  • - 3 jajka ekologiczne
  • - cukier waniliowy
  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - łyżka rumu na wierzch
  • - 1/2 łyżeczki cynamon
  • - 2 łyżki płatków migdałów
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą.



Krok 2

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, a potem dodawaj po jednym jajku. Stopniowo dokładaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.



Krok 3

Ciasto nalej do foremki, jednolicie posyp z wierzchu wiśniami, cynamonem i płatkami migdałów.



Krok 4

Piecz ok. 50 minut, a po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie, piecz dalej.



Krok 5

Po ostygnięciu: delikatnie oprósz cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.