1. Drożdże rozkruszamy do miseczki , zasypujemy cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na kilka min. by zaczeły pracowac. 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, jajko, śmietanę i rozczyn . Zagniatamy miękkie ciasto. 3. Metalowe foremki obkładamy folia aluminiowa układamy do góry dnem. Ciasto rozwałkowujemy.-wykrajamy napierw okragłe koła ( dno miseczek) a nastepnie z ciasta kroimy pasy które doklejamy do wczesniej wykrojonego koła. Na koniec z rozwałkowagego ciasta kroimy długi pasek i zlepiamy nimi wokoło górna czesc ciasta. tzw. miseczki. Tak ulepione miseczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu, delikatnie zdemujemy ciaseczkowe miseczki z obłozonych folia aluminiowa foremek . 4. W miseczkach umieszczamy na przemian trochee dżemu z cukini i opłukane, osuszone wisnie. Na koniec wszystko oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO:)
Dodaj komentarz