koszyczki krucho drożdzowe z wisienkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 3 szklanki mąki,
  • 200g zimnego masła,
  • 5 dkg świeżych drożdży,
  • 2 łyzli mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier puder,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyzki gęstej smietany łaciate ,
  • około 2 szklanki wisni,
  • dzem cukiniowy,
  • cukier puder,
  • oraz,
  • metalowe foremki,
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

Krok 1

1. Drożdże rozkruszamy do miseczki , zasypujemy cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na kilka min. by zaczeły pracowac. 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, jajko, śmietanę i rozczyn . Zagniatamy miękkie ciasto. 3. Metalowe foremki obkładamy folia aluminiowa układamy do góry dnem. Ciasto rozwałkowujemy.-wykrajamy napierw okragłe koła ( dno miseczek) a nastepnie z ciasta kroimy pasy które doklejamy do wczesniej wykrojonego koła. Na koniec z rozwałkowagego ciasta kroimy długi pasek i zlepiamy nimi wokoło górna czesc ciasta. tzw. miseczki. Tak ulepione miseczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu, delikatnie zdemujemy ciaseczkowe miseczki z obłozonych folia aluminiowa foremek . 4. W miseczkach umieszczamy na przemian trochee dżemu z cukini i opłukane, osuszone wisnie. Na koniec wszystko oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.