Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Masło orzechowe cieszy się popularnością przede wszystkim wśród dzieci. Idealnie pasuje do ciasteczek. Będą jeszcze słodsze, gdy dodasz do nich czekoladki.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 30

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 30

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
  • - 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • - 1/2 szklanki masła
  • - 1/2 szklanki cukru białego
  • - 1/2 szklanki masła orzechowego
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • - 2 łyżki mleka
  • - 40 małych czekoladek (jak na zdjęciu)

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Przez sito przesiać: mąkę, cukier biały i sodę. Do osobnej miski dodajemy: masło orzechowe, masło i cukier biały. Miksujemy do połączenia się składników. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo kolejne składniki: żółtko, ekstrakt z wanilii i mleko.



Krok 2

Miskę z mąką wsypujemy do miski z masą czekoladową. Ubijamy.



Krok 3

Nakładamy ciasto do foremek lub formujemy z nich małe placuszki rękoma.



Krok 4 

Pieczemy ciasteczka przez ok. 8 min.



Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika, wciskamy w każde ciastko po 1 czekoladce.



Wyślij przepis

Zobacz także

Recipe image

Nadziewany indyk


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Ciasto bananowe


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Beza stracciatella


-/5

Powyżej 1h

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.