Kotleciki mielone z kurczaka z kukurydzą i kiszonym ogórkiem

Kotlety mielone. Tym razem na wykwintnie - z kurczaka i to z filetu. Z dodatkiem kiszonego ogórka i kukurydzy. Pyszne, pożywne i oryginalne danie. Znikają szybciej, niż się smażą!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.



Krok 2

Zmieloną pierś z kurczaka łączymy z jajkiem, kukurydzą, ogórkiem kiszonym, papryką i przyprawami.



Krok 3

Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron, aby się zarumieniły.



Krok 4

Do patelni dolewamy ok. 1 szklankę wody. Dusimy kotleciki przez kolejne 10 minut. Danie podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.