Babka z malinami i ubitą śmietanką

Przepis na prostą babkę, Potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Maliny możesz zastąpić dowolnymi owocami.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g malin
  • 1 kubek Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170°C.



Krok 2

Masło rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier oraz kolejno po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy. Wrzucamy połowę malin i mieszamy delikatnie łopatką.



Krok 3

Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut.



Krok 4

Przygotowujemy masę śmietankową: Śmietankę Łaciatą ubijamy, dosładzamy cukrem pudrem.



Krok 5

Po ostygnięciu babki dekorujemy ja ubitą śmietanką Łaciatą i malinami.



Wskazówki

Pamiętaj, aby dobrze schłodzić śmietankę przed ubijaniem.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 10:38:00

Bardzo smaczne ciasto i łatwe do przygotowania.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.