Nastawiamy piekarnik na 170°C.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier oraz kolejno po jednym żółtku. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy. Wrzucamy połowę malin i mieszamy delikatnie łopatką.
Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut.
Przygotowujemy masę śmietankową: Śmietankę Łaciatą ubijamy, dosładzamy cukrem pudrem.
Po ostygnięciu babki dekorujemy ja ubitą śmietanką Łaciatą i malinami.
Pamiętaj, aby dobrze schłodzić śmietankę przed ubijaniem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 10:38:00
Bardzo smaczne ciasto i łatwe do przygotowania.
Odpowiedz