Kotleciki z indyka z sosem kurkowym to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają stania w kuchni godzinami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Pieczarki, cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oleju i studzimy, a następnie dodajemy do mięsa mielonego.
Do mięsa dodajemy również 1 namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt klejąca, podsypujemy ją bułką tartą tak, aby móc bez problemu formować kotlety.
Formujemy kotlety i smażymy na patelni z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Kurki dokładnie obsmażamy na maśle. Zalewamy śmietanką Łaciatą, przyprawiamy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Kotlety podajemy z sosem kurkowym.
Dodaj komentarz