Kotleciki z indyka z sosem kurkowym

Kotleciki z indyka z sosem kurkowym to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają stania w kuchni godzinami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 200 g bułki tartej
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Pieczarki, cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oleju i studzimy, a następnie dodajemy do mięsa mielonego.



Krok 2

Do mięsa dodajemy również 1 namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt klejąca, podsypujemy ją bułką tartą tak, aby móc bez problemu formować kotlety.



Krok 3

Formujemy kotlety i smażymy na patelni z obu stron do uzyskania złocistego koloru.



Krok 4

Kurki dokładnie obsmażamy na maśle. Zalewamy śmietanką Łaciatą, przyprawiamy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Kotlety podajemy z sosem kurkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.