Łopatka pieczona

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,30 kg łopatki wieprzowej
  • Mieszanka przypraw do pieczeni

Dodatkowo:

  • Rękaw do pieczenia
  • Siatka masarska

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do siatki masarskiej. Następnie dobrze mięso natrzeć przyprawą do pieczeni . Włożyć łopatkę do rękawa do pieczenia, odstawić na całą noc do lodówki.



Krok 2

Na drugi dzień, wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć mięso na brytfannie i piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez 70 minut. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby łopatka się zarumieniła. Dobrze wystudzoną łopatkę kroić na plastry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.