Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 makrela wędzona
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml rosołu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i wyłożyć do dużej miski.



Krok 2

Dodać dokładnie obraną z ości rybę.



Krok 3

Dodać jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Formować kotleciki.



Krok 4

Kłaść kotleciki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.



Krok 5

Przygotować sos: pieczarki pokroić w plasterki, w rondlu podsmażyć na oliwie. Następnie zalać rosołem, przyprawić pieprzem, solą i papryką. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić mąką oraz dodać śmietanę i natkę pietruszki.



Krok 6

Polać sosem gorące kotleciki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.