Pieczone kotlety serowe z brokułami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 średniej wielkości świeży brokuł
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 100 g tartego sera Mozzarella Mlekpol
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść nasion słonecznika lub pestek dyni
  • 1 mała zielona pikantna papryczka lub pół dużej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • ulubiony sos

Przygotowanie

Krok 1

Brokuła umyj w zimnej wodzie, osusz i oddziel łodygę od różyczek.
Łodygę pokrój na około 2 cm kawałki, wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze przez minutę.
Po tym czasie przełóż wyjmij warzywa z wody, odsącz na sitku i przepłucz zimną wodą.



Krok 2

Do miski wbij jajko, przesyp mąkę i dokładnie zamieszaj. Dodaj starty ser, sól, pieprz, słonecznik (lub pestki dyni) drobno pokrojoną papryczkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj do połączenia składników.



Krok 3

Podgotowane kawałki brokuła pokrój na drobne kawałki i połącz z resztą składników. Podziel masę na 12 części i uformuj kotlety.
Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tak aby nie stykały się ze sobą. Posmaruj z wierzchu olejem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez około 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe kotlety podajemy z ulubionym sosem, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.