Brokuła umyj w zimnej wodzie, osusz i oddziel łodygę od różyczek.
Łodygę pokrój na około 2 cm kawałki, wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze przez minutę.
Po tym czasie przełóż wyjmij warzywa z wody, odsącz na sitku i przepłucz zimną wodą.
Do miski wbij jajko, przesyp mąkę i dokładnie zamieszaj. Dodaj starty ser, sól, pieprz, słonecznik (lub pestki dyni) drobno pokrojoną papryczkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj do połączenia składników.
Podgotowane kawałki brokuła pokrój na drobne kawałki i połącz z resztą składników. Podziel masę na 12 części i uformuj kotlety.
Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tak aby nie stykały się ze sobą. Posmaruj z wierzchu olejem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez około 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Gotowe kotlety podajemy z ulubionym sosem, smacznego!
Dodaj komentarz