Murzynki otulone wiórkami kokosowymi

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Polewa czekoladowa:

  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła Łaciate
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • Sok z cytryny lub spirytus
  • Aromat

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Do rondla włożyć masło, dodać cukier, kakao i mleko, zagotować. Następnie wsypać połamaną czekoladę, dodać aromat, sok z cytryny lub spirytus, wymieszać.



Ciasto

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać. W drugiej misce zmiksować mleko z oliwą, jajkami i miodem. Do mokrych składników wsypać suche, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30/38 cm i włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 15-20 minut.




Upieczone ciasto ostudzić i pokroić w kostkę lub słupki. Zanurzać w polewie czekoladowej i obtaczać w wiórkach kokosowych.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.