Kotlety z zielonej soczewicy z pieczarkami i marchewką

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • Sól i pieprz
  • Masło klarowane

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Odstawić pod przykryciem. Dodać przyprawy, wymieszać, przykryć i odstawić.



Krok 2

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pieczarki umyć i pokroić na małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać warzywa i smażyć przez około 10 minut. doprawić solą i pieprzem. 2 minuty przed końcem smażenia dodać czosnek.



Krok 3

Warzywa z patelni dodać do garnka z soczewicą. Rozdrobnić za pomocą miksera (około 20 sekund). Dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć 3 minuty z każdej strony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.