Krem szpinakowo jarmużowy

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 100 g jarmużu,
  • 100 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 łyżki śmietanki łaciata 18 %,
  • 2 łyżki migdałów prażonych,
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

1.

Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody.



2.

Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem. Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów.



3.

Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.