Kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki, ostudzić. Do mielonego mięsa dodać zimną kaszę jaglaną i pieczarki z cebulą.





Krok 2

Następnie dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, jogurt, przyprawę do mięsa i przeciśnięty przez praskę czosnek.





Krok 3

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Gdy mięso jest zbyt rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej.





Krok 4

Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Mięso mielone z dodatkiem kaszy jaglanej i pieczarek to odchudzona wersja pysznych kotlecików.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.