Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Autor:

Aneta P

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Krem:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 papryki czerwone
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano, ,
  • posiekana natka pietruszki, ,
  • makaron kolorowy,

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę i pomidory przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Warzywa ostudzić, usunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki.



Krok 2

Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek i chwilkę razem smażyć.



Krok 3

Ziemniaka oraz marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać również podsmażoną cebulę z czosnkiem. Razem gotować około 10 minut. Następnie dodać pomidory oraz paprykę. Razem gotować kolejne 10 minut.



Krok 4

Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano oraz tymiankiem. Zupę rozdrobnić blenderem na gładki krem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem podawać z makaronem oraz posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.