Kukurydziany duth baby

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 słoik sosu Jasnego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chilli
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • Szczypta cukru

Przygotowanie

Krok 1

Sos jasny blenduje z 2 łyżkami kukurydzy z puszki i szczyptą chilli. Mąkę przesiewam do miski. Dodaje sól, cukier, pieprz. Mieszam. Dodaje jajka i mleko i wszystko razem miksuje do gładkiej konsystencji. Dodaje 2 łyżki sosu kukurydzianego i mieszam. Odstawiam ciasto na 20 minut żeby odpoczęło.



Krok 2

Nagrzewam piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym lub patelnią do 250°C.



Krok 3

Pomidor, ogórek, cebulę kroję w większe cząstki. Mieszam je razem wraz z przyprawami i 2 łyżkami kukurydzy.



Krok 4

Rozgrzane naczynie lub patelnię smaruję olejem rzepakowym i wlewam ciasto. Podpiekam ok 3-4 minut. Dodaje następnie na naleśnika warzywa i polewam 1-2 łyżkami sosu. Piekę ok 10-13 minut do uzyskania złotego koloru naleśnika. Pozostały sos zagotowuje i przelewam do mniejszego pojemnika.



Krok 5

Dutch baby podaje gorący z dodatkiem sosu kukurydzianego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.