Zupa szparagowa z cielęciną jest znakomitym daniem rozgrzewającym. Ma wyśmienity zapach. Potrawa jest niskokaloryczna i jednocześnie szybka w wykonaniu. Jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Doskonale nadaje się na obiad.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Obieramy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki, które wykorzystamy do ugotowania wywaru. Po obraniu skórki pędy powinny mieć jednakową grubość na całej długości.
Do garnka wrzucamy włoszczyznę, cielęcinę oraz obcięte, zdrewniałe końcówki szparagów. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 30 minut.
Kroimy cebulę, po czym smażymy ją na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy obrane szparagi i smażymy 5 minut. Gdy mięso i włoszczyzna są miękkie, przecedzamy wywar przez sitko do drugiego garnka i gotujemy.
Dodajemy do przecedzonego wywaru duszone na patelni szparagi (część zostawiamy do dekoracji) i gotujemy jeszcze 6 minut. Potem miksujemy. Wrzucamy pokrojone kawałeczki cielęciny (które wcześniej zostały odcedzone). W szklance mieszamy śmietankę Łaciatą z żółtkami i wlewamy do garnka z zupą mieszając, aby zupa zgęstniała. Rozlewamy gorący krem do misek, poszczególne porcje przybieramy ugotowanymi główkami szparagów.
Zupę możemy podać z grzankami.
Dodaj komentarz