Zupa szparagowa z cielęciną

Zupa szparagowa z cielęciną jest znakomitym daniem rozgrzewającym. Ma wyśmienity zapach. Potrawa jest niskokaloryczna i jednocześnie szybka w wykonaniu. Jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Doskonale nadaje się na obiad.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 pęczki białych szparagów
  • 250 g włoszczyzny mrożonej
  • 400 g cielęciny z kością
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • grzanki z chleba (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki, które wykorzystamy do ugotowania wywaru. Po obraniu skórki pędy powinny mieć jednakową grubość na całej długości.



Krok 2

Do garnka wrzucamy włoszczyznę, cielęcinę oraz obcięte, zdrewniałe końcówki szparagów. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 30 minut.



Krok 3

Kroimy cebulę, po czym smażymy ją na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy obrane szparagi i smażymy 5 minut. Gdy mięso i włoszczyzna są miękkie, przecedzamy wywar przez sitko do drugiego garnka i gotujemy.



Krok 4

Dodajemy do przecedzonego wywaru duszone na patelni szparagi (część zostawiamy do dekoracji) i gotujemy jeszcze 6 minut. Potem miksujemy. Wrzucamy pokrojone kawałeczki cielęciny (które wcześniej zostały odcedzone). W szklance mieszamy śmietankę Łaciatą z żółtkami i wlewamy do garnka z zupą mieszając, aby zupa zgęstniała. Rozlewamy gorący krem do misek, poszczególne porcje przybieramy ugotowanymi główkami szparagów.



Wskazówki

Zupę możemy podać z grzankami.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.