Kremowa zupa kurkowa

Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem, która oczywiście najlepiej smakuje przygotowana z samodzielnie zebranych grzybów. Warto przypominać o takich daniach - proste, tanie, a mimo to pyszne. Zupa jest delikatna, więc z pewnością posmakuje również dzieciom.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 litr bulionu drobiowego,
  • - 500 g ziemniaków,
  • - 400 g kurek,
  • - 150 ml śmietanki Łaciata 18%,
  • - 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • - 2 cebule,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 1 marchewka,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • - ½ łyżeczki kurkumy,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Kurki oczyścić, większe grzyby przekroić na mniejsze kawałki.



Krok 2

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

W garnku rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek, a chwilę później kurki. Smażyć razem, aż z kurek odparuje woda. Grzyby posolić i popieprzyć.



Krok 4

Do garnka dodać marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalać gorącym bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę około 20 minut, do miękkości ziemniaków.



Krok 5

Pod koniec gotowania śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Spróbować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wyłączyć gaz, dodać szczypiorek. Zupę rozlać do misek i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.