Kremowa zupa kurkowa

Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem. Najlepiej smakuje przygotowana z samodzielnie zebranych grzybów. Warto przypominać o takich daniach - proste, tanie, a mimo to pyszne. Zupa jest delikatna, więc z pewnością posmakuje również dzieciom.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kurek
  • 150 ml śmietanka Łaciata 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Kurki oczyścić, większe grzyby przekroić na mniejsze kawałki.



Krok 2

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 3

W garnku rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać czosnek, a chwilę później kurki. Smażyć razem, aż z kurek odparuje woda. Grzyby posolić i popieprzyć.



Krok 4

Do garnka dodać marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalać gorącym bulionem. Zupę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.



Krok 5

Pod koniec gotowania śmietankę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Spróbować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wyłączyć gaz, a potem dodać szczypiorek. Zupę rozlać do misek i serwować od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.