Kremowa zupa ziemniaczana

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 plastrów boczku
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 4 szklanki ziemniaków
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2,5 szklanki mleka Łaciate UHT 3,2%
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Boczek usmaż na dużej patelni, aż do chrupkości. Odcedź na ręczniku papierowym, a następnie pokrusz.



Krok 2

Cebulę posiekaj drobno. Usmaż na tej samej patelni, co boczek. Cebula ma zrobić się miękka.



Krok 3

Do garnka dodaj cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion, mleko, sól, pieprz i koperek.



Krok 4

Gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec zblenduj zupę na gładko. Przed podaniem posyp pokruszonym boczkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.