Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkiem i sosem musztardowym

Sos musztardowy pasuje do wielu rodzajów dań, zwłaszcza do sałatek. Idealnie komponuje się z wieloma warzywami, między innymi z ziemniakami i rzodkiewką – takie połączenie postanowiliśmy zastosować w naszej sałatce.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże ziemniaki
  • - 1 pęczek rzodkiewki
  • - 1 czerwona cebula
  • - 2 ogórki

Sos musztardowy:

  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1,5 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • - 1 łyżeczka białego octu winnego
  • - 1 płaska łyżeczka cukru
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Na wolnym ogniu gotujemy wodę, delikatnie ją solimy i wrzucamy do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy je około 20 min.



Krok 2

W tym czasie kroimy cebulkę w piórka, obieramy ogórka i kroimy go w kostkę. Od rzodkiewki odkrawamy ogonek i górną część, tniemy na drobne plasterki.



Krok 3

Żeby wykonać sos mieszamy ze sobą wszystkie składniki do ujednolicenia, następnie mieszamy sałatkę i polewamy ją po wierzchu.



Wskazówki

Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy energicznie, aby składniki się połączyły. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.