Kremowy pudding ryżowy z cynamonem

To deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom mleka. Przepis jest prosty i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka nieugotowanego białego ryżu (najlepiej długoziarnistego)
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 15 g mielonego cynamonu
  • 1 g soli

Przygotowanie

Krok 1

W garnku gotujemy 2 l mleka z ryżem i cukrem. Przykrywamy pokrywką, co chwilę mieszając. Kiedy składniki się zagotują, odstawiamy na 10 min.



Krok 2

W miseczce ubijamy jajka, dodajemy 0,5 litra mleka, sól i aromat waniliowy. Wlewamy do mieszkanki z ryżem i ponownie gotujemy na małym ogniu.



Krok 3

Pudding wlewamy do szklanek, przykrywamy folią spożywczą i czekamy, aż ostygnie. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.