To deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom mleka. Przepis jest prosty i na pewno poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
W garnku gotujemy 2 l mleka z ryżem i cukrem. Przykrywamy pokrywką, co chwilę mieszając. Kiedy składniki się zagotują, odstawiamy na 10 min.
W miseczce ubijamy jajka, dodajemy 0,5 litra mleka, sól i aromat waniliowy. Wlewamy do mieszkanki z ryżem i ponownie gotujemy na małym ogniu.
Pudding wlewamy do szklanek, przykrywamy folią spożywczą i czekamy, aż ostygnie. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz