Rodzynki przelać wrzącą wodą. Osuszyć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w niewielkie ćwiartki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, kakao. Jajka krótko roztrzepać z cukrem. Pozostawić na 5 min. Po tym czasie znów przy pomocy trzepaczki zamieszać jajeczna masę (większość cukru powinna się rozpuścić). Dodać olej, wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, ziarna słonecznika, rodzynki, pestki dyni i ananasa. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wstawić do piekarnika na 45 min. - 175°C. Wyjąć, wystudzić w formie. Następnie przekroić ciasto na pół. Przełożyć kremem z serków.
Odstawić na 10 min. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszystą, jasną i gęstą masę. Dodawać partiami serki śmietankowe, cały czas miksując. Żelatynę podgrzać w mikrofali, tylko do rozpuszczenia się (5-8 s. - nie dopuścić do zagotowania!). Dodać do niej 3 łyżki kremu i szybko zmiksować. Natychmiast przełożyć do pozostałego kremu i zmiksować. Ewentualnie dosłodzić krem pozostałą 1/3 szklanki cukru. Zmiksować.
3/4 kremu wyłożyć na spód ciasta (w formie). Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie łyżką z pozostałą 1/4 kremu serkowego. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny (najpierw rozmieszać ją z 1 łyżką kremu). Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ozdobić zmielonymi orzeszkami lub połówkami orzechów. Schłodzić przez min. 2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Pozostawione białka możesz zachować i wykonać z nich np. bezę.
Dodaj komentarz