Ciasto marchewkowe z kremem serkowym

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 szklanki oczkach marchewki
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyża prawdziwego kakao
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 szklanki rodzynek

Składniki na Krem/Frosting Serkowy:

  • 600 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 300 ml śmietanki UHT Rolmlecz 36%

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta Marchewkowego:

Rodzynki przelać wrzącą wodą. Osuszyć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w niewielkie ćwiartki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, kakao. Jajka krótko roztrzepać z cukrem. Pozostawić na 5 min. Po tym czasie znów przy pomocy trzepaczki zamieszać jajeczna masę (większość cukru powinna się rozpuścić). Dodać olej, wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, ziarna słonecznika, rodzynki, pestki dyni i ananasa. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wstawić do piekarnika na 45 min. - 175°C. Wyjąć, wystudzić w formie. Następnie przekroić ciasto na pół. Przełożyć kremem z serków.





Wykonanie Kremu i Wykończenie Ciasta:

Odstawić na 10 min. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszystą, jasną i gęstą masę. Dodawać partiami serki śmietankowe, cały czas miksując. Żelatynę podgrzać w mikrofali, tylko do rozpuszczenia się (5-8 s. - nie dopuścić do zagotowania!). Dodać do niej 3 łyżki kremu i szybko zmiksować. Natychmiast przełożyć do pozostałego kremu i zmiksować. Ewentualnie dosłodzić krem pozostałą 1/3 szklanki cukru. Zmiksować.

3/4 kremu wyłożyć na spód ciasta (w formie). Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie łyżką z pozostałą 1/4 kremu serkowego. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny (najpierw rozmieszać ją z 1 łyżką kremu). Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ozdobić zmielonymi orzeszkami lub połówkami orzechów. Schłodzić przez min. 2 godziny przed podaniem. Smacznego!





Wskazówki

Pozostawione białka możesz zachować i wykonać z nich np. bezę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.