Krewetki z przyprawami

Krewetki są źródłem białka. Cechuje je niska kaloryczność. Mogą być daniem przeznaczonym nawet dla osób z nadwagą. Niezwykły smak dodają im zwłaszcza świeże przyprawy.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg krewetek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 małe cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki obieramy ze skorupek, myjemy, suszymy. Do oliwy dodajemy przyprawy, drobno posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. W tak otrzymanej marynacie zanurzamy krwetki i odstawiamy na chwilę.



Krok 2

Cytryny kroimy na plasterki, posypujemy je odrobiną cukru i grillujemy na patelni. Po około 10 minutach krewetki dodajemy na patelnię i smażymy, aż do uzyskania rumianej barwy.



Krok 3

Gotowe krewetki wykładamy na talerze i dekorujemy pokrojoną grillowaną cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.