Trifle to jeden z najbardziej popularnych deserów w Anglii. Wielowarstwowe owoce przełożone ciastem biszkoptowym są łatwe w przygotowaniu i cieszą oko.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Najpierw przystępujemy do przygotowania kremu. Żółtko oddzielamy od białka i ucieramy je na gładką masę. Dodajemy cukier, olejek rumowy i stopniowo serek mascarpone. Cały czas ubijamy. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Umyte porzeczki duś na patelni, na małym ogniu. Owoce powinny puścić sok.
W szerokiej szklance układamy naprzemiennie: biszkopty, przesmażone porzeczki i krem, aż do zapełnienia całego naczynia. Schładzamy przez minimum 1h.
Wierzch deseru posypujemy malinami oraz startym na tarce herbatnikiem.
Dodaj komentarz