Deser z biszkoptem i porzeczkami (trifle)

Trifle to jeden z najbardziej popularnych deserów w Anglii. Wielowarstwowe owoce przełożone ciastem biszkoptowym są łatwe w przygotowaniu i cieszą oko.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kawałki biszkoptu
  • - 1 opakowanie serka mascarpone
  • - sok z połowy cytryny
  • - 1 jajko
  • - 3 łyżki cukru pudru
  • - kilka kropel olejku rumowego
  • - 100 g czarnych porzeczek
  • - Garść malin
  • - 2 herbatniki

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw przystępujemy do przygotowania kremu. Żółtko oddzielamy od białka i ucieramy je na gładką masę. Dodajemy cukier, olejek rumowy i stopniowo serek mascarpone. Cały czas ubijamy. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 2

Umyte porzeczki duś na patelni, na małym ogniu. Owoce powinny puścić sok.



Krok 3

W szerokiej szklance układamy naprzemiennie: biszkopty, przesmażone porzeczki i krem, aż do zapełnienia całego naczynia. Schładzamy przez minimum 1h.



Krok 4 

Wierzch deseru posypujemy malinami oraz startym na tarce herbatnikiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.