Wytrawne tartaletki z farszem z kurczaka i warzyw to pełnowartościowy posiłek. Oczywiście najlepiej smakują prosto z pieca, kiedy gorący ser się ciągnie, ale sprawdzą się także w opcji na wynos do śniadaniówki lub jako przekąska w podróży.
Danie: Kolacja
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Cebulę i oczyszczony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć razem około 3 minuty. Dodać kurczaka i całość posolić. Przesmażyć krótko i zdjąć z patelni. Przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Powycinać okręgi i wyłożyć nimi formy do tartaletek. Ponakłuwać dno. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
W misce wymieszać roztrzepane jajka, śmietanę, pieczarki, cebulę, kurczaka oraz zioła prowansalskie. Posolić i popieprzyć.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na podpieczone spody wylać masę. Posypać serem.
Obniżyć temperaturę piekarnika do 180⁰C, wstawić tartaletki i piec około 20 minut.
Dodaj komentarz