Tartaletki z kurczakiem, pieczarkami i serem

Wytrawne tartaletki z farszem z kurczaka i warzyw to pełnowartościowy posiłek. Oczywiście najlepiej smakują prosto z pieca, kiedy gorący ser się ciągnie, ale sprawdzą się także w opcji na wynos do śniadaniówki lub jako przekąska w podróży.

Danie: Kolacja

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 200 g filetów z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W misce połącz mąkę, zimne masło, żółtka, zimną wodę i szczyptę soli. Wyrób składniki na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Filety z kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż ok. 3 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Całość posól. Smaż, aż do zarumienienia kurczaka z obu stron. Zdejmij z patelni i przestudź.



Krok 3

Piekarnik nagrzej do 200⁰C.



Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wytnij krążki. Formy do tartaletek wyłóż krążkami ciasta. Dno każdej ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Nie wyłączaj piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 180°C.



Krok 5

W misce wymieszaj roztrzepane jajka, śmietankę, pieczarki, cebulę, kurczaka i zioła prowansalskie. Posól i popieprz do smaku.



Krok 6

Na podpieczone spody wylej przygotowaną masę. Wierzch każdej tartaletki obsyp tartą mozzarellą.



Krok 8

Wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż do zarumienienia się mozzarelli. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.