Wytrawne tartaletki z farszem z kurczaka i warzyw to pełnowartościowy posiłek. Oczywiście najlepiej smakują prosto z pieca, kiedy gorący ser się ciągnie, ale sprawdzą się także w opcji na wynos do śniadaniówki lub jako przekąska w podróży.
Danie: Kolacja
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W misce połącz mąkę, zimne masło, żółtka, zimną wodę i szczyptę soli. Wyrób składniki na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut.
Filety z kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż ok. 3 minuty, a następnie dodaj kurczaka. Całość posól. Smaż, aż do zarumienienia kurczaka z obu stron. Zdejmij z patelni i przestudź.
Piekarnik nagrzej do 200⁰C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wytnij krążki. Formy do tartaletek wyłóż krążkami ciasta. Dno każdej ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Nie wyłączaj piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 180°C.
W misce wymieszaj roztrzepane jajka, śmietankę, pieczarki, cebulę, kurczaka i zioła prowansalskie. Posól i popieprz do smaku.
Na podpieczone spody wylej przygotowaną masę. Wierzch każdej tartaletki obsyp tartą mozzarellą.
Wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż do zarumienienia się mozzarelli. Smacznego!
Dodaj komentarz