Warto przełamać się i spróbować wodorostów, które jeszcze do niedawna przeciętny Europejczyk uważał za niejadalne. Całe szczęście nastawienie do wodorostów zmienia się wraz z coraz większą popularnością kuchni orientalnych. To pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka, która zachwyci Twoich domowników.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam, Skorupiaki
Fit
Mrożone krewetki zalewamy zimną wodą na około 15-20 minut. Następnie wyciągamy je z wody i marynujemy je w oliwie z oliwek, pieprzu cytrynowym, soli i czosnku. Kiedy są już zamarynowane, możemy zacząć je smażyć na maśle, po kilka minut z obu stron, często mieszając żeby nie przywarły.
Przestudzone krewetki mieszamy z wodorostami i wykładamy na półmisek. Tak przygotowaną sałatkę posypujemy sezamem, pieprzem cytrynowym i solą.
Na koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.
Jeśli kupimy świeże krewetki pamiętajmy, aby wcześniej dokładnie je opłukać, usunąć czarne żyłki i pancerzyki.
Dodaj komentarz