Krewetkowa sałatka z wodorostami i sezamem

Warto przełamać się i spróbować wodorostów, które jeszcze do niedawna przeciętny Europejczyk uważał za niejadalne. Całe szczęście nastawienie do wodorostów zmienia się wraz z coraz większą popularnością kuchni orientalnych. To pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka, która zachwyci Twoich domowników.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam, Skorupiaki

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam, Skorupiaki

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie krewetek mrożonych
  • - 1 opakowanie wodorostów
  • - 1 łyżka stołowa sezamu
  • - 1 cytryna
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego

Przygotowanie

Krok 1

Mrożone krewetki zalewamy zimną wodą na około 15-20 minut. Następnie wyciągamy je z wody i marynujemy je w oliwie z oliwek, pieprzu cytrynowym, soli i czosnku. Kiedy są już zamarynowane, możemy zacząć je smażyć na maśle, po kilka minut z obu stron, często mieszając żeby nie przywarły.



Krok 2

Przestudzone krewetki mieszamy z wodorostami i wykładamy na półmisek. Tak przygotowaną sałatkę posypujemy sezamem, pieprzem cytrynowym i solą.



Krok 3

Na koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.



Wskazówki

Jeśli kupimy świeże krewetki pamiętajmy, aby wcześniej dokładnie je opłukać, usunąć czarne żyłki i pancerzyki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.