Focaccia z oliwkami, pomidorkami cherry i rozmarynem

Focaccia to klasyka kuchni włoskiej – wytrawny placek drożdżowy, często przygotowywany z tego samego ciasta, co spód do pizzy. Serwowana z różnorodnymi dodatkami, od oliwy, przez świeże lub suszone zioła, po sezonowe warzywa. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca!

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 850 g mąki pszennej,
  • - 650 ml letniej wody,
  • - 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • - 50 ml oliwy z oliwek,
  • - 20 g świeżych drożdży,
  • - 1 łyżka soli,
  • - 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • - 200 g pomidorków cherry,
  • - 30 g czarnych oliwek,
  • - 1 łyżka soli morskiej w płatkach lub gruboziarnistej,
  • - kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować zaczyn: drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 50 ml wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.



Krok 2

Obie mąki wymieszać w misce z solą. Następnie wlać wodę, oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiać do powstania gładkiego, elastycznego ciasta (około 10 minut). Przykryć miskę czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.



Krok 3

Pomidorki przekroić na pół, a oliwki pokroić na plasterki. Z gałązek rozmarynu oberwać listki.



Krok 4

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować oliwą. Natłuszczonymi dłońmi rozciągnąć ciasto na blaszce, a następnie położyć na nim pomidorki, oliwki i rozmaryn. Posypać równomiernie solą. Odstawić jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia.



Krok 5

Piekarnik rozgrzać do 230°C.



Krok 6

Focaccię wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.