Focaccia to klasyka kuchni włoskiej – wytrawny placek drożdżowy, często przygotowywany z tego samego ciasta, co spód do pizzy. Serwowana z różnorodnymi dodatkami, od oliwy, przez świeże lub suszone zioła, po sezonowe warzywa. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca!
Danie: Kolacja
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Bez laktozy
Przygotować zaczyn: drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 50 ml wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Obie mąki wymieszać w misce z solą. Następnie wlać wodę, oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiać do powstania gładkiego, elastycznego ciasta (około 10 minut). Przykryć miskę czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pomidorki przekroić na pół, a oliwki pokroić na plasterki. Z gałązek rozmarynu oberwać listki.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować oliwą. Natłuszczonymi dłońmi rozciągnąć ciasto na blaszce, a następnie położyć na nim pomidorki, oliwki i rozmaryn. Posypać równomiernie solą. Odstawić jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230°C.
Focaccię wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.
Dodaj komentarz