Krokiety z wieprzowiną i boczkiem

Krokiety możemy przygotować na wiele sposobów. Krokiety z wieprzowiną i boczkiem są ciekawym połączeniem, które warto wypróbować na swoim stole. Idealna danie polecane na obiad. Szczególnie polecane zimą jako dodatek do barszczu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 350 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 150 g boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

Panierka:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 150 g bułki tartej
  • łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Składniki potrzebne do ciasta naleśnikowego miksujemy i odstawiamy do zgęstnienia.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie nalewamy ciasto i rozprowadzamy je na patelni. Każdy naleśnik smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.



Krok 3

Farsz: Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej olejem patelni. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, sól, pieprz i majeranek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy przez 15 minut, cały czas mieszając.



Krok 4

Farsz zawijamy w naleśniki. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej, następnie podsmażmy z obu stron na kolor złoty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.