Pieczony sum

Rybna uczta godna uwagi – smak pieczonego suma idealnie dopełnia aromatyczny sos pomidorowy. Całość jest niskokaloryczna i pyszna w smaku. Idealne danie na kolację we dwoje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g sosu pomidorowego
  • 400 g filetu z suma
  • 1 bułka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki siekanych listków bazylii
  • 20 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 200ºC. Filet suma dokładnie myjemy, suszymy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Bułkę bardzo drobno mielimy, mieszamy ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny, bazylią i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Otrzymaną masą smarujemy filet. Sos pomidorowy dodajemy do małej formy i wkładamy do niej filet z suma.



Krok 3

Pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze ok. 200ºC.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.