Kruche ze śliwkami i bezą

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana

  • 5 białek
  • szklanka cukru( można dać mniej)
  • 2 budynie śmietankowe

Dodatki

  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Ciasto

Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, posiekane masło, cukier puder i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Podzielić na pół, jedną część ciasta wylepić blaszkę o wymiarach 25x25 posmarowaną margaryną, a drugą część ciasta wstawić do zamrażalnika. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 C. Śliwki umyć, wypestkować dodać cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody dodać do śliwek, zagotować i odstawić do ostudzenia. Podpieczony zimny spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki.



Piana

Piana: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Na samym końcu dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pianę z białek wyłożyć na śliwki a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 45- 50 minut w temperaturze 45-50 minut w temperaturze 185C.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.