Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, posiekane masło, cukier puder i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Podzielić na pół, jedną część ciasta wylepić blaszkę o wymiarach 25x25 posmarowaną margaryną, a drugą część ciasta wstawić do zamrażalnika. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 C. Śliwki umyć, wypestkować dodać cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody dodać do śliwek, zagotować i odstawić do ostudzenia. Podpieczony zimny spód posypać bułką tartą i wyłożyć śliwki.
Piana: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Na samym końcu dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pianę z białek wyłożyć na śliwki a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 45- 50 minut w temperaturze 45-50 minut w temperaturze 185C.
Dodaj komentarz