Jeśli uwielbiasz chałwę, to te lody są właśnie dla Ciebie.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę zacznij ubijać mikserem, zaczynając od małych obrotów, a następnie stopniowo przechodząc do maksymalnych. Do ubijanej śmietanki dodaj najpierw jedną łyżkę cukru, a po kilku chwilach kolejną. Śmietanka powinna wchłonąć cukier całkowicie, aż do uzyskania sztywności.
Przygotuj krem z chałwy: Mascarpone wymieszaj dokładnie z pastą z chałwy.
Ubitą śmietankę wymieszaj delikatnie z kremem z chałwy. Na koniec wsyp orzeszki ziemne (możesz zakupić gotowe prażone orzeszki lub sprażyć je samodzielnie na patelni). Przełóż wszystko do naczynia i włóż do zamrażalnika. Mieszaj masę 3-4 krotnie, co 45 minut i z powrotem wkładaj do zamrażalnika. Po 4-5 godzinach lody będą całkowicie zamrożone i gotowe do spożycia. Smacznego!
Śmietankę schłodzić minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C.
Dodaj komentarz