Lody chałwowe

Jeśli uwielbiasz chałwę, to te lody są właśnie dla Ciebie.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 200 g pasty chałwowej
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50 g orzeszków ziemnych prażonych

Przygotowanie

Krok 1

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę zacznij ubijać mikserem, zaczynając od małych obrotów, a następnie stopniowo przechodząc do maksymalnych. Do ubijanej śmietanki dodaj najpierw jedną łyżkę cukru, a po kilku chwilach kolejną. Śmietanka powinna wchłonąć cukier całkowicie, aż do uzyskania sztywności.



Krok 2

Przygotuj krem z chałwy: Mascarpone wymieszaj dokładnie z pastą z chałwy.



Krok 3

Ubitą śmietankę wymieszaj delikatnie z kremem z chałwy. Na koniec wsyp orzeszki ziemne (możesz zakupić gotowe prażone orzeszki lub sprażyć je samodzielnie na patelni). Przełóż wszystko do naczynia i włóż do zamrażalnika. Mieszaj masę 3-4 krotnie, co 45 minut i z powrotem wkładaj do zamrażalnika. Po 4-5 godzinach lody będą całkowicie zamrożone i gotowe do spożycia. Smacznego!



Wskazówki

Śmietankę schłodzić minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.