Danie: Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem, aż powiększą swoją objętość, następnie połączyć z białkami, odstawić mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem. Ciasto wylać na dużą formę natłuszczoną i wyłożoną papierem, piec około 30 minut.
Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze się połączyły, więc dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4, a do reszty wsypujemy kokos. Do części odłożonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każdą cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Spód ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy kremem i przykrywamy ostatnią częścią. Wykładamy przedostatnią część kremu i wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. Dekorujemy według uznania.
Dodaj komentarz