Tort ajerkoniakowo - kokosowy

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅕ szkl. gorącej wody
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do formy

Krem:

  • 1 l mleka Łaciate
  • 3 opak. budyniu śmietankowego
  • 450 g masła Łaciate
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ¾ szkl. cukru

Dodatkowo:

  • Dżem
  • Ozdoby
  • Alkohol
  • Cytryna

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem, aż powiększą swoją objętość, następnie połączyć z białkami, odstawić mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem. Ciasto wylać na dużą formę natłuszczoną i wyłożoną papierem, piec około 30 minut.



Krem

Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze się połączyły, więc dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4, a do reszty wsypujemy kokos. Do części odłożonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.




Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każdą cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Spód ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy kremem i przykrywamy ostatnią częścią. Wykładamy przedostatnią część kremu i wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. Dekorujemy według uznania.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.