Krupnik z kaszą pęczak na żeberkach

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • ¾ szkl. kaszy pęczak
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz mielony

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować około godzinę.



Krok 2

W międzyczasie obrać i pokroić warzywa - ziemniaki i seler w kostkę, a marchewki i pietruszkę w plasterki lub półplasterki.



Krok 3

Po godzinie dodać warzywa do wywaru.



Krok 4

Dodać również kaszę pęczak i gotować całość jeszcze przez około pół godziny. Przyprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.