Delikatne kotlety jagnięce wyróżniają się niską zawartością tłuszczu, a dzięki wysokiej zawartości włókna śródmięśniowego cechują się wyjątkową soczystością. Danie łatwe w przygotowaniu, polecane dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Przygotowujemy glazurę. Dżem mieszamy z musztardą i rozmarynem w garnku. Następnie rozgrzewamy opiekacz.
Kotlety jagnięce układamy na ruszcie i smarujemy oliwą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Obok kładziemy pokrojone plastry bakłażana, które również smarujemy oliwą. Układamy również pokrojoną w cienkie plastry marchew. Opiekamy składniki przez 8 minut z obu stron, aż się przyrumienią.
Rozgrzewamy przygotowaną wcześniej glazurę na małym ogniu. Smarujemy nią kotlety. Pieczemy 2 minuty. Przewracamy kotlety na drugą stronę i ponownie smarujemy glazurą i pieczemy kolejne 2 minuty.
Na koniec pieczenia mięsa smarujemy kromki ciabatty oliwą i układamy je na ruszcie. Pieczemy, aż do momentu ich zarumienienia się z każdej strony. Pozostałą glazurę rozgrzewamy do wrzenia. Jagnięcinę i bakłażany układamy na talerzach. Kotlety polewamy gorącą glazurą. Dekorujemy czerwonymi porzeczkami i podajemy razem z opieczoną ciabattą. Przyozdabiamy natką pietruszki drobno pokrojoną.
Dodaj komentarz