Kotlety jagnięce z rozmarynem w dżemie z czarnej porzeczki

Delikatne kotlety jagnięce wyróżniają się niską zawartością tłuszczu, a dzięki wysokiej zawartości włókna śródmięśniowego cechują się wyjątkową soczystością. Danie łatwe w przygotowaniu, polecane dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 kotletów z jagnięciny
  • - 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • - 2 łyżeczki musztardy
  • - 5 łyżeczek rozmarynu
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 bakłażan
  • - 10 kromek ciabatty
  • - 50 g porzeczki do przybrania
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy glazurę. Dżem mieszamy z musztardą i rozmarynem w garnku. Następnie rozgrzewamy opiekacz.



Krok 2

Kotlety jagnięce układamy na ruszcie i smarujemy oliwą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Obok kładziemy pokrojone plastry bakłażana, które również smarujemy oliwą. Układamy również pokrojoną w cienkie plastry marchew. Opiekamy składniki przez 8 minut z obu stron, aż się przyrumienią.



Krok 3

Rozgrzewamy przygotowaną wcześniej glazurę na małym ogniu. Smarujemy nią kotlety. Pieczemy 2 minuty. Przewracamy kotlety na drugą stronę i ponownie smarujemy glazurą i pieczemy kolejne 2 minuty.



Krok 4

Na koniec pieczenia mięsa smarujemy kromki ciabatty oliwą i układamy je na ruszcie. Pieczemy, aż do momentu ich zarumienienia się z każdej strony. Pozostałą glazurę rozgrzewamy do wrzenia. Jagnięcinę i bakłażany układamy na talerzach. Kotlety polewamy gorącą glazurą. Dekorujemy czerwonymi porzeczkami i podajemy razem z opieczoną ciabattą. Przyozdabiamy natką pietruszki drobno pokrojoną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.