Truskawkowy torcik.

Autor:

Wkucmin

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 3 jajka,
  • 1 szkl. Cukru,
  • 1 szkl. Mąki

Masa śmietanowa

  • 1 op śmietanki Łaciata 30% 250ml,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 0,5 kg truskawek,
  • borwóki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem a na koniec dodajemy mąkę. Spód foremki tortowej 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to gotowe ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C pieczemy przez 30min. Po wyjęciu studzimy.



Krok 2

Masa śmietanowa. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl bardzo gorącej wody. Zchładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wystudzoną galaretkę dolewamy do bitej śmietany mieszając szybko do połączenia masy. Dodajemy połowę pokrojonych w ćwiartki owoców.



Krok 3

Wystudzony biszkopt należy przekroić na 2 części. Na spód wylewamy gotową masę. Zostawić trochę masy do dekorowania. Przykryć 2 blatem biszkoptu. Wyłożyć masę. Resztę truskawek pokroić w grubsze plastry i układać na masie. Trocik włożyć do lodówki do schłodzenia na 3 godziny.



Wskazówki

Galaretka do masy powinna być chłodna, ale płynna.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.