Biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem a na koniec dodajemy mąkę. Spód foremki tortowej 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to gotowe ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C pieczemy przez 30min. Po wyjęciu studzimy.
Masa śmietanowa. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl bardzo gorącej wody. Zchładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wystudzoną galaretkę dolewamy do bitej śmietany mieszając szybko do połączenia masy. Dodajemy połowę pokrojonych w ćwiartki owoców.
Wystudzony biszkopt należy przekroić na 2 części. Na spód wylewamy gotową masę. Zostawić trochę masy do dekorowania. Przykryć 2 blatem biszkoptu. Wyłożyć masę. Resztę truskawek pokroić w grubsze plastry i układać na masie. Trocik włożyć do lodówki do schłodzenia na 3 godziny.
Galaretka do masy powinna być chłodna, ale płynna.
Dodaj komentarz