Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc). Galaretki najlepiej przygotować w płaskim naczyniu. Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
Kefir oraz śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier, lekko mieszamy. Pozostawiamy, aż cukier sam całkowicie się rozpuści. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Lekko studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowo-kefirowej, mieszamy do połączenia składników (aby zapobiec powstaniu grudek, możemy wcześniej żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy i dopiero dodać do całości).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy cienko masłem. Na spód wylewamy kilka łyżek masy śmietanowo-kefirowej – tak, by zakryła dno. Rozkładamy pierwszą galaretkę, wylewamy ponownie część masy, wykładamy kolejną galaretkę, część masy – i tak na przemian, aż do wykorzystania wszystkich składników. Całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia – najlepiej na noc.
Dodaj komentarz