Wołowina smażona z porami

Ciekawy, oryginalny pomysł na wołowinę, czyli pyszne, ekspresowe danie, które swój wyrazisty, intensywny smak zawdzięcza porom. Całość wyśmienicie pachnie i robi się prawie sama!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 400 g wołowiny
  • - 3 pory
  • - 1 ząbek czosnku
  • - pół szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka ostrego sosu chilli
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 3 łyżki oleju
  • - 2 łyżki wódki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ryż

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w cienkie i wąskie paski. Wrzucamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę oleju, 2 łyżki wódki, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, po czym mieszamy i zostawiamy na 15 minut.



Krok 2

Pory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości 3 cm na 5 mm. Zimny bulion mieszamy z 1 łyżeczką cukru i sosem chilli. Obieramy czosnek i kroimy na dość cienkie plastry.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pory i czosnek. Całość smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Pory zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią pozostały olej, który rozgrzewamy. Do rozgrzanego oleju dodajemy wołowinę. Smażymy ją 3 minuty, a następnie dodajemy pory i dolewamy bulion.



Krok 4

Całość smażymy przez 2 minuty. Danie możemy podać np z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.