Ciekawy, oryginalny pomysł na wołowinę, czyli pyszne, ekspresowe danie, które swój wyrazisty, intensywny smak zawdzięcza porom. Całość wyśmienicie pachnie i robi się prawie sama!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Mięso kroimy w cienkie i wąskie paski. Wrzucamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę oleju, 2 łyżki wódki, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, po czym mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
Pory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości 3 cm na 5 mm. Zimny bulion mieszamy z 1 łyżeczką cukru i sosem chilli. Obieramy czosnek i kroimy na dość cienkie plastry.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pory i czosnek. Całość smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Pory zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią pozostały olej, który rozgrzewamy. Do rozgrzanego oleju dodajemy wołowinę. Smażymy ją 3 minuty, a następnie dodajemy pory i dolewamy bulion.
Całość smażymy przez 2 minuty. Danie możemy podać np z ryżem.
Dodaj komentarz