Kurczak pieczony w piwie

Danie, które przypadnie do gustu zwłaszcza męskiej części gości. Aromatyczne filety z kurczaka pieczone w piwie, smakują idealnie w połączeniu z ryżem lub frytkami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg piersi z kurczaka
  • - 3 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki masła
  • - 0,5 l piwa
  • - 2 liście laurowe
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.



Krok 2

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego kurczaka i całość podsmażamy 5 minut.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem, doprawiamy przyprawami i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.



Wskazówki

Danie możesz podać z ryżem lub frytkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.