Jaskółcze gniazda, czyli apetycznie zarumienione okrągłe kotlety, w środku których znajdziemy całe jajka. Pięknie prezentują się na stole, zwłaszcza po przekrojeniu, kiedy ukazują swój piękny, intensywnie żółty środek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Jajka wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Mięso mielone przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy musztardę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Jajka odcedzamy, obieramy ze skorupek. Obrane jajka dokładnie owijamy mięsem mielonym. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, wkładamy przygotowane gniazdka i zarumieniamy ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlewamy białe wino, zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut, aby doszło w środku.
Dodaj komentarz