Gniazdka wołowe

Jaskółcze gniazda, czyli apetycznie zarumienione okrągłe kotlety, w środku których znajdziemy całe jajka. Pięknie prezentują się na stole, zwłaszcza po przekrojeniu, kiedy ukazują swój piękny, intensywnie żółty środek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mielonego mięsa wołowego
  • - 4 małe jajka
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 2 łyżki ostrej musztardy
  • - 3 łyżki natki pietruszki
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 2 łyżki oleju
  • - sok z ½ cytryny
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie

Krok 1

Jajka wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Mięso mielone przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodajemy musztardę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.



Krok 2

Jajka odcedzamy, obieramy ze skorupek. Obrane jajka dokładnie owijamy mięsem mielonym. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, wkładamy przygotowane gniazdka i zarumieniamy ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlewamy białe wino, zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut, aby doszło w środku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.