Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypać przyprawy, dokładnie wymieszać i obtaczać mięso.
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję. Do przygotowanego gęstego ciasta wkładam mięso, dobrze mieszam łyżką, aby każdy pasek mięsa był dobrze zanurzony w cieście. Za pomocą widelca wyciągam po kawałku mięsa do głębszego pojemniaka z mąką i dobrze potrząsam pojemnikiem, aby mięso dobrze pokryło się mąką.
Tak przygotowane kawałki mięsa smażę na rozgrzanym tłuszczu we frytownicy przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami.
Dodaj komentarz